Lördag 30 mars update from Harnas

Foodprep, regn, farmwork, bebis babianer, arga babianer och mera regn - ungefär de förra dagarna.
I onsdagskväll/natt kunde vi nästan simma från vår by och ner till farmen och tvärtom. Det var vatten upp till halva vaden när vi vadade fram genom savannen och det slutade inte ösa ner regn. Onsdagar är partydagarna här och regnet stoppade oss inte från att släppa loss totalt. Vi dansade i vattenpölen, shotade i kapp, dansade Harlem shake och röjde i en av hyttorna efteråt. Helt galet vad kul i hade - de här människorna är så härliga!! Tyvärr åkte hälften av de som var här när vi kom åkte hem i torsdags, tårar startade dagen. Mycket tråkigt!! 
Igår var det en rikigt rolig dag. Jag och Trine, en av de jag umgås mest med, hade food-prep tillsammans vilket vi är rikigt bra på och det är alltid roligt när vi gör det tillsammana. På förmiddagen flummat vi runt på gården, matade djuren samtidigt som vi åt godis och hade bara väldigt roligt. På eftermiddagen åkte vi ut till vår dräktiga vild lo med ledaren för att städa vattenhålet där. Vi hade ett stort vattenkrig vi två mot henne, under vattnet, i gytjepölen, i gräset och så ner under vattnet igen. Det slutade med att alla var genom blöta, lite skrap sår och väldigt smutsiga. Men roligt hade vi allt! På kvällen kom de nya volontärerna och precis som förra veckan hade vi ett skämt och denna vecka hade vi table of shame, alla som "gjort något fel" får sitta där under middagen och få massa skit kastat över sig.Vi var några som satt där, Trine och jag åkte dit för att vi skrattade (som vi allt gör - det är väl bra att vi har kul?) och vi fick vatten kastat över oss. De nya gick på det vilket var väldigt roligt! Vi var grymma skådespelare alla av oss. På kvällen blev det stort party, några av oss stannade på gården och festade, spelade spel och pratade. När vi var tvugna att lämna gården fortsatte det i killarnas hus, det blev en väldigt sen men väldigt rolig kväll!! 
 
Idag hoppas jag på en rolig aktivitet på morgonen för sen ska jag ha foodprep med mina första newbees, spännande. Hoppas på två riktigt bra! 
 
Glad påsk föresten!! 
 
 
 

Känslor utan förklaring in Africa

Känslan av att sitta mitt i savannen runt en brasa som sprakar med massa härliga vänner, dricka några cider och prata om alldels för mycket oseriösa saker för att ens komma ihåg de förra samtalsämnena. Samtidigt som det största blixtrarna någonsin smäller runt omkring dig, de lyser upp hela himmlen när det smäller fram genom savannen. Så häfigt känsla för när det blixtar här då blixtrar det ordentligt, du kan rikigt känna i kroppen när det mullrar för det är som att hela marken skakar. Eller att gå den långa vägen hem men en ny vän som du kommit nära på så kort tid och prata i evigheter samtidigt som blixtrarana slår omkring er. Ni kan se åt alla vädersträck och åt varje håll blixtrar de blixtrarna delar sig i flera grenar. Bara så häftigt!
 
Känslan när du och några vänner står på flaket på pick upen och åker alldels för fort genom savannen en tidigt morgon. Håret flyger i vinden och det är ett stor leende på läpparna. De skratten vi ger ifrån oss är äkta även fast klockan är kvart i sex på morgonen. Kvistar flyger upp på taket över till oss, varning för träd skriks från längst fram när grenen redan nått ditt hår, det går så fort att du inte hinner tänka. Geparder tävlar med dig, lejonen tävlar med dig, leoparderna tävlar med dig och vild hundarna blir galna, det är är bara tävlan i deras ögon. Inte dödar ögonen utan bara "jag kan ta dig" ögonen. Häftigt!
 
Känlan när du går på ena sidan staketet och vild lejonet på andra, en meter ifrån dig. Kollar dig i ögonen och ni fortsätter gå bredvid varandra för att mötas vid de större hålen i staketet för att mysa och klia bakom örat. Att ett så stort och kraftfullt djur kan bli så gosig är magiskt. Att två helt olika världar går bredvid varandra, kollar varandra i ögonen och bara slapparna av, det är en känsla som är så maffigt.
 
Känslan av att somna några meter på andra sidan staket av lejonets inhängnad, den känsla som kommer från det lugna djurets andetag. Jag känner mig trygg. 
 
Känslan när du vaknar flera gånger varje natt av att lejonen ryter i kapp med varnadra. De kraftfulla rytanden får mig att rysa, de får mig att känna mig levande. 
 
Känslan när du och en ny nära vän letar efter era små bebis pumbas i en timme, ni är nära tårar för att det är era bebisar som är borta. Ropar deras namn och comecomecome tills rösten försvinner för att oron stiger i magen. Känslan när ni hör någon ropa "we found them", nära tårar igen för att bebisarna är i trygghet och bara hittat ett intressant hål under ett hus. 
 
Känslan när en bebis babian kommer fram till dig, sträcker sig upp efter din hand, får tag i den och klamrar sig upp för att ge dig en puss och börjar pilla i ditt hår. Det är rörande, att få ett sånt band med en bebis apa gör mig så lycklig. Hon får mig glad även fast jag har en piss dag och inget går som det ska. Hennes mummsande på mitt hår när jag gosar med henne, det är ett band som inte syns men det känns. Långt in i själen. 
 
Dessa känslor är känslor som bara är, det är de jag lever på här. Det är några av de bra känslorna här. Det är känslor som håller på att forma mig till mig. De är så fridfulla, det lär mig att vara i nuet. Inte tänka på morgondagen, bara släppa taget. Släppa taget om det jag vet och bara leva. Det kommer en morgondag, men ta den imorgon.
 
Släpp taget om dig själv och låt det som sker ske. Det är vad jag håller på att lära mig eller nej det är fel uttryck                                                                                         -det är vad Afrika kommer lära mig!

Lördag 23 mars HARNAS

Igår var det den bästa dagen här sen vi kom hit, är fortfarande glad i hela kroppen!! 
 
Började med en jakt efter piggsvin, farliga varelser, vi var ett tappert gäng som jagade den stackaren och vår volontär ledare Bonita fångade den. Var ute och gick med bebeisbabbonsen med en ann
an tjej här. Det blev inte mycket till ppromenad för det var så trötta när vi kom dit så de somnade i våra armar i skuggan. Men när vi suttit och pratat en stund vaknade en och jaa som syskon är (inte för att jag vet) så väcker en de andra som fortfarnde sover. Då blev det lek och lite promenad i savannen, vi hittade hyenahål i marken och blev rädda och gick åt andra hållet för att stöta på en kudu dragen i bitar för att hitta ett vild hunds hål - härliga upptäckter. Men du vill hellre stöta på en vild hund än en hyena... Bebisarna lekte i träden och i de gamla hyddorna som bushmännen brukade bo i. Mycket mysig förmiddag. På lunchen låg jag och några andra vid poolen och njöt av solen och värmen. Efter tre mötet, då vi får veta eftermiddags aktiviteten, gick jag, Jadranka och en tjej från ett annat team till stallet för en uteritt mitt i savannaen. Det var magiskt underbart, en sån glädje och frihet när vi galopperade fram i sanden. Mina byxor sprack men hej vad gör det tänkte jag - "jag sitter på hästryggen och galopperar genom savannen utan hjälm och håret fladrandes. Jag är fri!" 
På kvällen kom de nya volontärerna, kan inte fatta att vi varit här i en vecka redan, när  vi kom hade de att skämt om table of shame - de var så grymma och spelade så bra att vi gick på det skämtet. Så igår hade vi att vi jagade vår mat själva. hehe. Några av oss volontärer och Bonita började med ett åsenbold krig för att det skulle se verkligt ut och så hade jag mina trasiga byxor och karins babianstyle linne, babianerna kan dra sönder allt de ser, på mig och så massa blod. Det var så himla roligt!!! De gick nog inte på det men kul hade vi. Och så får vi inte glömma the white rocks, ett afrikanskt djur som ser ut som en sten, lika stor som en kanin och lika farlig som den svarta mamban som slingrar sig runt våra hus. Finns de på riktigt är frågan? hehe 
 
Nu sitter jag på mitt favorit ställe - några meter i från Elsas inhängnad, lejonet. Morgonens food prep rutiner är klara och nu väntar lunchen och nån timme vid poolen innan eftermiddagens aktiviteter. 
 
 
 
 
 

update from Harnas tisdag 19 mars

Beskriv detta med tre ord - Helt omöjligt. Underbart, kärlek, hårt arbete, skratt, bonfire, människor från hela världen, lejon, bebeis apor, kärlek, skratt, lycka, glädje, vänner, cheetas, leftovers, blod, värme, bränna och så mycket mer. 
 
Vi har nu blivit indelade i grupper och hyddor. Jag bor med en norsk tjej, en tysk tjej och en australiensk tjej - jättebra stämmning! Vi bor mitt på savannen och runt omrking oss går det gnuer, strutsar, antiloper och mycket andra djur. Och bara på andra sidan vår väg till gården bor lejonen så himla coolt! 
Det har hänt så mycket de senaste dagarna att det känns som vi varit här i veckor men det har bara gått fem dagar. De första dagarna blev vi runt visade på hela gården, vilket behövs för det är enormt. Vi blev indelade i gruper i lördags, mitt lag heter Snoobabs (baboons bakvänt) och det är jättebra stämmning. Vi har en jättebra teamleader så hoppas hon är kvar alla mina veckor här. 
Har redan bränt mig rätt så mycket, huden är inte van vid den här hettan och solen hela dagarna. Vi har minst 30 grader varje dag och massor av sol. 
De vi har gjort är då att förbereda mat till vårt lags team varje morgon, massa blod och äckel på händerna. Håller på att spy varje gång - tänk dig att sticka ner händerna i matrester som alla här har ätit av. MEN det är så värt det, verkligen för sån lycka som finns runt omkring oss är svårt att hitta någon annanstans. Leker med bebisbaboons varje dag, dom hoppar på en och drar i öronen och sen helt plötsligt somnar i ens armar. Gosade med en Caracal igår, ett slags kattdjur, den bara låg där och spann när jag klappade den. Eller när en surikat stack upp sina små händer till munnen för att visa att den litar på mig. Stå en meter ifrån ett lejon som ligger där helt fridfullt och kollar på en med sina gula vackra ögon. Vakna varje natt av att lejonen ryter i kapp med varandra. Ha ett helt seriöst vattenkrig med volontärledaren både i inhägnaden hos caracalsen och mitt i food prep pområdet, man blir helt genomblöt. Bli mött av två pumbas flera gånger om dagen som kommer och putar på en med sina nosar. Kolla på när strutsarna dansar sin morgondans utanför frukostbordet. Ta ett dopp i poolen antingen mitt i nowhere eller den på gården samtidigt som djuren springer omkring dig. Eller gå på promenad med strutsarna som är någonstans i området. Få en puss av en bebis kudo som försöker ta näsan. Bli påsprungen av bebis strutsar som inte ser dig förens du är en halv meter ifrån. Åka på flaket på pick upen och håret flyger i vinden. 
Det är så mycket glädje och kommer verkligen utvecklas som person under min tid här. Kan inte säga mer än att det HÄR är kärlek!
 
 
 
 
 
 

Torsdagkväll i windhoek 13 mars

Helt underbart, Karin och jag sitter i sommarkläder vid poolen och precis ätit pizza klockan nio på kvällen. Klagar inte på vädret!
Flygresan har gått bra och förvånadsvärt snabbt faktiskt, träffat så mycket trevliga människor på vägen ner som jag kunnat prata med och ta hjälp av. Tullen i Johannesburg tidigt imorse blev lite kaotisk men det löste sig och även tullen i namibia tog lååååång tid, men in kom jag! På natt flyget till johannesburg flög jag dumboflyg och det var som på film med säten och hela kitet, lyckade kolla på en film och sova några timmar.
Här i Windhoek har dagen också gått fort, tog mig en liten och väldigt läskig promenad till närmsta matbutik. frågade en av de som jobbar på hotellet vart man går över vägen fick till svar "you just go" - säkert och bra! Tog mig ett dopp i poolen när jag kom tillbaka och läste lite i min bok. När Karin kom till hotellet satte vi oss och pratade ett bra tag innan vi bestämde oss för att äta och som sagt vi sitter fortfarande här i värmen. Hon är en riktigt härlig och trevlig person!
Har idag sett några antiloper, en salamander och så hotellets vovve som går omkring här.
 Lovely!
 
 
 

tisdag 12 mars

Nu ar jag pavag, kan inte fatta att den har dagen antligen ar har!
Sitter pa flygplatsen i london och vantar pa flyget till johannesburg.som ska ta mig till windhoek dar jag ska mota Karin, som jag mailat med ett tag, och sen alla andra som ska aka till Harnas pa fredag. Vet fortfarande inte riktigt vad jag ska forvanta mig, utan det far komma som en overasknig nar jag kommer ner. Nu ska jag fa i mig nagot att ata och sen hitta ratt gate - det finns nagra att valja mellan. Darefter vantar en 11 timmars flygresa foljt av tre timmar till efter det, snarare imorgon!
 
 
 
- hello Afrika!! 

Måndag 11 mars

Uppe med tuppen och hundarna är redan promenerade och frukosten bortplockad. Vad ska vi göra idag då? 
Packa  det sista, kolla så allt är med, plocka iordning på alla saker i rummet, promenera hundaran, dubbelkolla flyget och lite annat smått och gott. Vi ska nog få dagen och gå här borta, annars kommer vi på något att göra. 
Vet iallafalla att jag inte lämnar min one-pice eller mina halkskydds stumpor - mys dag!
 
"Only miss the sun when it starts to snow 
Only know you love her when you let her go 
Only know you've been high when you're feeling low 
Only hate the road when you're missing home"
 
 
 
Bilder från gårdagens uteritt - fina indian ponnyn <3

Söndag 10 mars

Gårdagskvällen med kusinerna var jättebra!! Fick skutjs till Grebo där eve och jag lånade deras bil, ojoj lite nervöst att köra pernillas automat - men det gick prima, för att även hämta upp Markus på vägen. Efter att ha fått asistans för att parkera traskade vi iväg till ming för att äta upp allt de hade att erbjuda, nästan iallafall. Buffé med sushi, friterad kyckling, nudlar och musslor smakade väldigt bra och vi hade super trevligt. Det var ju ett tag sen vi sågs så det fanns mycket att prata om och fråga ut varandra om. Alledels för mätta tog vi oss till standgatan 2 för två timmars bowling. Vill inte påstå att jag är särsklit bra på det, brukar förlora - vilket jag även gjorde den kvällen. Men vi hade rikigt roligt och vi fick oss många goda skratt. 
Tack för kvällen systra och brodra mi! 
 

Fredag 8 mars

Jättefint väder har det varit idag, helt underbart. Våren är nästan här! Eller? Inatt drömde jag att mitt bagage försvann och hamnade på nordpolen. Tror jag börjar få resfeber. 
Dagen idag då började, som de flesta, en promenad med hundarna och sen en uteritt med Sophie. Vi utforskade skogen på andra sidan vägen och hittade jättebra galopp slingor, hur mysigt som helst! Tog ut hundarna för en längre promendad med lek i snön. Hejohå vad dom sprang runt på fältet. Fick ett mycket trevligt samtal på eftermiddagen, Björn från Motalas djurklinik ringde och frågade om ett tre (kanske fyra) månaders vikariat lockade från 1 maj. Eeeeh? JA? Klart det lockar!! Glad tjej. 
Resten av dagen ägnades åt att städa huset, så himla tråkigt. Menmen skönt när det är över. Famlijemys med god mat på kvällen. 
 

Torsdag 7 mars

Håller mitt nyårslöfte till mig själv (Ett av ett antal iallafall hehe), återuppta ridningen! Suttit på hästryggen nästan varje dag sen jag kom hem, vilket känns jättebra. Idag hyrde jag Ramon, min lille stjärna. Vi red dressyr i ridhuset i en timme, precis som det var förr. Han gick superfint, men jag var alltför lång för att nå runt hela vägen i skänkelvikningarna och det blev lite skupligt då och då. Men vi gjorde några tappra försök. Stort tack till Malin som var med och fottade. 
 
Igår spenderade jag nästan hela min dag i Emmies soffa vi satt och pratade om allt och inget, återigen som vi hade det förr. Jättemysigt. Mycket mumisgt fika med min finafina vän! 
 
 

Hon heter Elin men kallas för Olsson

bilder från fotodagen med Olsson innan hemresan från oslo
 

Tisdagmorgon 5 mars

För första gången sen vi köpte huset kan man nu sitta vid köksbordet och blogga, skriva mail och bara surfa omkring. Tog bara ett år innan det fanns internet i huset... 
Har nu varit hemma i tre dagar och det en blandad känsla. Att ha klarat sig själv i 6 (ett år) månader till att anpassa sig efter hur det var att bo hemma igen är jättekonsitgt! 
Men de här dagarna har jag varit hemma och packat upp, börjat packa till Afrika och städat rummet. Ser ut som ett bonbmedslag i förådet - en hel lägenhet i kartonger, kläder och alldels för mycket andra saker.
I lördagskväll åkte jag hem till Malin, åt jättegott med hennes familj. Vi fixade oss till melodifestivalen och sen så tog vi oss ner till stan för att möta Bachan och Filippa. Senare på kvällen (natten/morgonen ?) kom även niklas och Emmie in till stan. En jättebra kväll med fantastiska människor! 
 
I söndags så red jag nästan hela eftemiddagen, underbart väder och härlig ponny. Pulsade genom snö och galopperade över fältet - LYCKA! 
 
Va i stan, bokstavligen, hela dagen igår - långa promenader med hundarna, shopping på stan, lunch med Bachan och så mys och middag hos mormor på kvällen. Jättebra dag! 
 
Idag ska jag söka jobb och spendera några timmar i stallet, jobba galopp och volter på fältet. Hallå hästlivet!! 
Och på torsdag ska jag få sitta på ponnys rygg igen efter tre år, kärlek!
 

RSS 2.0